Ana Sayfa / mal / Web Barındırma Kılavuzları / Web Sitesi Performansı Açıklandı

Web Sitesi Performansı Açıklandı

Web Sitesi Performansı Açıklandı

Web sitesi performansı web sitenizin hızı ve kullanılabilirliğidir. Hız, bir web tarayıcısından bir istek yapıldığında sitenizin ne kadar hızlı yüklenebileceğini ifade eder. Kullanılabilirlik, çalışma süresi veya güvenilirlik olarak da ifade edilebilir ve sitenize erişilebildiği sürenin yüzdesini ifade eder.

Not: Bu, web sitesi performans kılavuzumuzun 1. kısmıdır. Sitelerinin performansını iyileştirmek için eyleme geçirilebilir ipuçları arayan okuyucular için şunları okuyun: Web sitenizi hızlandırmak için 10 ipucu.

 Web Sitenizin Performansı Neden Önemlidir? 



kullanma WordPress? WP Rocket’ı deneyin
Bu sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğini fark ettiniz mi? Harika bir web barındırıcısında barındırılmasına ek olarak, sitemiz hepsi bir arada bir WP Rocket kullanılarak optimize edilmiştir. WordPress performans eklenti şiddetle tavsiye ederiz. Şimdi sitenizde deneyin (14 günlük risksiz deneme, %100 para iade garantisi) > Buraya Tıkla


Web sitesi hızı önemlidir çünkü müşterileri mutlu eder ve web sitelerinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. Bu iki sent versiyonu olsa da, web sitenizin performansını neden iyileştirmeniz gerektiğini anlamanın özü budur.

İnternetteyken beklemek istemezsiniz; kimse yapmaz. Sayfa hızı cruciçünkü dönüşüm oranlarını ve marka algısını da etkiler. Bu nedenle, web sayfalarınızın yüklenmesi çok uzun sürdüğünde, herkes onları öncelikli olarak bırakır. Potansiyel ziyaretçiler sekmeyi kapatacak ve başka bir yere gidecektir.

Web sitesinde hızı artırmak için odaklanabileceğiniz birçok alan olsa da, bunları genel olarak dört temel alanı hedefleyecek şekilde kategorize edebiliriz.

Performansı artırırsanız, hedeflenen her alan web sitenizin trafiğine önemli ölçüde fayda sağlayacaktır.

Arama Motorunda Daha Üst Sıralarda Çıkın

Sitenizin Arama Motoru Sonuç Sayfalarında nerede göründüğünü birçok faktör etkiler. En kritik faktörlerden biri sayfa yükleme süresidir. Sayfa yüklerinin ne kadar hızlı veya yavaş olduğu, bir izleyicinin sitenize erişmeye devam edip etmeyeceğini veya başka bir siteye geçip geçmeyeceğini önemli ölçüde etkileyebilir.

Google’ın algoritması her zaman web sitelerini düzinelerce kritere göre ölçmüş ve sıralamıştır. 2010 yılında Google, Arama Motoru Sonuçları Sayfası (SERP) sıralamalarını belirleyen faktörler listesine sayfa hızını ekledi. 

Yükleme süresi, Google’ın yarattığı kadar önemli bir faktör haline geldi Pagespeed Insights, web sitenizin hız açısından ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçmenize olanak tanır ve herhangi bir sorun için düzeltmeler önerir.

Sayfa hızı etkisinin boyutunu ölçebilmemizin hiçbir yolu olmasa da SEO, dahil olduğu gerçeği doğrulandı. Doğrudan atın ağzından bilmekten daha iyi ne olabilir?

Örnek Olay: Web Arama Sıralamasında Site Hızına İlişkin Google Yorumları

Web sitesi sayfa yükleme hızı bir google sıralama faktörüdür
Google, site hızının neden önemli olduğunu ve sıralama algoritmalarının bir parçası olduğunu açıkça vurgulamaktadır.

Google birçok nedenden dolayı daha hızlı bir web istiyor. Şirket, yavaş web sitelerinin ziyaretçileri rahatsız ettiğini anlıyor. Ek olarak, daha hızlı web siteleri bile azaltabilir operaisteğe bağlı maliyetler. Bu nedenlerden dolayı, Google web sitesi hızına büyük önem vermektedir. arama sıralamalarınızı belirleme

Kullanıcı Deneyimini İyileştirin

Daha önce bilgisayarınızın başında oturmuş, gezinen bir web sitesine giderek daha fazla sinirleniyorsanız, web sitesi hızının kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisini anlayacaksınız. Yetişkinlerin ortalama dikkat süresi sekiz saniyedir; bu, 2000 yılında olduğundan bir saniye ve bir Japon balığının dikkat süresinden dört saniye daha kısadır. 

Web sitenizin yüklenmesi iki ila üç saniyeden uzun sürerse, değerli trafiği ve potansiyel müşterileri kaybediyorsunuz demektir. Web uzmanlarına göre Bitcatcha, web sitesi hızı sizin ziyaretçileri etkilemek için ilk fırsat. Yavaş web siteleri onları tedirgin edecek ve web siteniz veya işletmeniz hakkındaki izlenimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. 

İki saniye içinde yüklenmeyen web sayfalarının kötü bir kullanıcı deneyimi yaşaması muhtemeldir. Mutsuz kullanıcıların içeriğinize güvenme veya web sitenizden alışveriş yapma olasılığı da daha düşüktür.

Örnek Olay: Daha İyi Hızlar Vodafone’un Satışlarını %8 Artırmasına Yardımcı Oldu

Tablo, Vodafone'un test sırasında gözlemlediği DOMContentLoaded (DCL ) ve En Büyük İçerik Boyası (LCP) değerlerini gösterir.
Tablo, Vodafone’un test sırasında gözlemlediği DOMContentLoaded (DCL ) ve En Büyük İçerik Boyası (LCP) değerlerini gösterir.

Daha hızlı sayfa hızlarının daha iyi olduğunu zaten biliyoruz. Ancak hızı etkileyen birçok alanda çalışabilirsiniz. Bunu Vodafone örneğinde de görebiliriz. En Büyük İçerik Boyama (LCP) sürelerinde %31’lik bir iyileşme ile, satışları %8 artırdı.

Büyük bir şirket olduğu için Vodafone, net sonuçları bilmeden keyfi olarak değişiklik yapamazdı. Bu nedenle, bir açılış sayfasının iki versiyonunun A/B testi yaptı. LCP’ye odaklanmak, deney boyunca daha iyi satışlar ve alışveriş sepeti ziyaret oranlarının artmasıyla sonuçlandı.

Daha İyi Sitenin Hemen Çıkma Oranı

Web sitenizin hemen çıkma oranı, sitenizin kalitesinin kritik bir göstergesidir. Yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra kaç kişinin sitenizden ayrıldığını ve kaç kişinin birden çok sayfayı tıklayıp ziyaret ettiğini gösteren bir yüzdedir (veya oran). 

Örneğin, web sayfanızın hemen çıkma oranı %50 ise, o web sayfasını ziyaret edenlerin yarısı sitenizdeki diğer sayfaları ziyaret etmeden ayrıldı. Hemen çıkma oranını birçok şey etkileyebilse de, web sitesi hızının önemli bir faktör olduğuna şaşırabilirsiniz.

Web sayfanızın yüklenme süresini azaltarak, sitenizin hemen çıkma oranını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Örnek Olay: Google, Daha Uzun Yükleme Sürelerinin Hemen Çıkma Oranlarını Önemli Ölçüde Artırdığını Buldu

Sonuç, mobil sayfa hızı için yeni sektör karşılaştırmalarını gösterir.
Sonuç, mobil sayfa hızı için yeni sektör karşılaştırmalarını gösterir.

Google, daha hızlı bir web’in en büyük destekçilerinden biridir. İlk olarak 2017’de (şimdi güncellendi) daha yavaş web sayfalarının %123 daha yüksek hemen çıkma oranı. Yüzde, sayfanın yüklenmesi için geçen süreye bağlı olarak değişir.

Google, derin bir sinir ağında çalıştırdığı için deney büyüleyiciydi. Bu, testin web sitesiyle insan deneyimini taklit etmesini sağlayarak daha gerçekçi bir test sonucu sağladı. Arama devi, mobil cihazlar için optimize edilmiş web siteleri oluşturma ihtiyacını yineledi.

Dönüşüm Oranlarını Artırın

Dönüşüm, rastgele web sitesi ziyaretçilerini ödeme yapan müşterilere dönüştürme sürecidir. Ancak web sitenizin hızının bunu nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? dönüşüm oranı? Bu, üzerinde düşünmeniz ve hatta belki de endişelenmeniz gereken bir şey.

Bununla birlikte, optimum hız sahip olduğunuz sitenin türüne bağlı olduğundan, web siteleri için ideal bir yükleme süresi yoktur. İnsanların bilgi almak için geldiği, içerik tabanlı bir web siteniz varsa, yükleme sürelerinin biraz daha uzun olmasını sağlayabilirsiniz. eTicaret insanların mümkün olduğunca çabuk alışveriş yapmaya çalıştıkları site.

Yine de, birkaç test yapmak, web sitenizin hızının dönüşüm oranlarınızı nasıl etkilediği konusunda size bazı farklılıklar göstermelidir.

Örnek Olay: Pinterest Mobil Dönüşümleri %60 Artırdı

2015’te Pinterest, mobil cihazlarda açılış sayfasının performansını %60 artıran bir deney yaptı. Bu platformdaki performans artışı, % 40 daha fazla dönüşüm mobil cihazlarda.

Optimizasyonları ön uç, arka uç ve ağ alanlarına baktı. Nihai hedef, yükü azaltmak, optimize edilmiş işleme yoluyla performansı artırmak ve veri akışını kolaylaştırmaktı. Yapılan ayarlamalar ayrıntılıydı, bu da kademeli ancak somut metrik iyileştirmelerle sonuçlandı.

 Web Sitenizin Performansını Etkileyen 7 Faktör 

Bir web sitesi birçok hareketli parçadan oluşur; zaman zaman görüntüler, kod ve hatta harici kaynaklar. Bütün bunlar bir web sitesinin genel ‘ağırlığına’ eklenir. Bunu düşün; Yalnızca metinden oluşan bir web sitesi, çok sayıda resim içeren bir web sitesine göre çok daha hızlı yüklenir.

Tabii ki, bu aşırı bir karşılaştırma, ancak çeşitli şeylerin web sitemizin performansını nasıl etkilediğini özetlemeye hizmet ediyor. Web sitenizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için, sizin için en iyi olanı görmek için biçim ve işlevsellik arasında bir denge kurun. 

 1. Caching 

Önbelleğe alma, performansı artırmak için verilerin bellekte tutulmasıdır. Web uygulamaları, daha hızlı işlenebilmesi için yüksek öncelikli verileri bellekte tutabilir. Bellekte tutulan veriler, istek üzerine hızlı bir şekilde sunulabilen bir web sitesinin ‘anlık görüntüsü’ olarak işlev görür.

Web siteleri söz konusu olduğunda iki ana önbelleğe alma türü vardır – Sunucu Tarafı Önbelleğe Alma ve Müşteri Tarafı Önbellekleme.

Web önbelleğe alma nasıl çalışır?
Web Önbelleğe Alma nasıl çalışır (kaynak: Kinsta).

Sunucu Tarafı Önbelleğe Alma Nedir?

Sunucu tarafı önbelleğe alma, web sunucusunda bulunan belleğin kullanılmasını sağlar. Sunucu tarafı önbelleğe almanın en yaygın biçimleri, veritabanı ve nesne önbelleğe almadır. Bu, büyük ölçüde veritabanına bağımlı olan web uygulamalarına (örneğin, WordPress) hem veritabanı hem de süreç üzerindeki potansiyel yükü azaltmak içinssoR. Diğer sunucu tarafı önbelleğe alma biçimleri şunları içerir; işlem kodu önbelleği, sayfa önbelleği, proxy sunucusu önbelleği ve CDN önbelleği.

İstemci Tarafı Önbelleğe Alma nedir?

İstemci tarafında önbelleğe alma, denklemin kullanıcı tarafındaki belleği kullanır. En popüler / yaygın biçimi, tarayıcının web sunucusundan güncellenmiş dosyaları ne sıklıkla istediğini sınırlamak veya yönetmek için kullanılan tarayıcı istek önbelleğe alma olan çeşitli istemci tarafı önbelleğe alma türleri vardır.

 2. DNS Araması 

Web sitenizin DNS çözümleme süresi site hızını etkiler
Web sitenizin DNS çözümleme süresi sağlayıcıya göre değişir.

Sunucu yanıt hızınızı doğrudan etkilemek için yapabileceğiniz pek bir şey olmasa da, geliştirebileceğiniz bir unsur var. DNS Arama, sunucu yanıt hızını oluşturan unsurlardan biridir.

Farklı DNS sağlayıcıları farklı performans seviyeleri. Örneğin, kullanırsanız Cloudflare DNS sağlayıcınız olarak, kullandığınız duruma kıyasla çok daha iyi performans bekleyebilirsiniz. GoDaddy.

DNS sağlayıcınızı değiştirerek ve daha hızlı performans gösteren birini seçerek, sunucu yanıt hızınızdan değerli zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz. Bazı durumlarda fark 120 ms’nin üzerinde olabilir ki bu da önemlidir.

 3. Multimedya 

büyük resim örneği
Parlak, canlı bir görüntü siteniz için harikalar yaratabilir ancak yükleme süresini önemli ölçüde artırabilir.

Resimler ve videolar genellikle kod veya düz metinden çok daha büyüktür. Tek bir düz metin sayfası 4 KB kadar az yer kaplayabilir. Tam sayfa bir görüntünün, uygun şekilde optimize edilmiş olsa bile 80 KB ila 100 KB arasında yer kaplaması daha olasıdır.

 4. Dış Kaynaklar 

Siteniz bir üçüncü tarafça sağlanan hizmetleri kullanıyorsa gecikmeyi artırabilir. Bunun nedeni, sitenizi yüklerken, sunucunun hizmeti o siteden sizinkine yüklemek için başka bir sunucuyla iletişim kurmak için ek zaman harcaması gerektiğidir.

Buna bir örnek olarak, StatCounter adlı popüler bir web istatistik hizmetini ele alalım. Yukarıdaki resimde aradaki her şeyi görmezden gelin ve son satıra odaklanın. Bu durumda, bu sitede StatCounter kullanmak, bu sitenin yükleme süresine neredeyse tam bir saniye ekler.

 5. Web Sitesi İşlevleri 

WordPress bir içerik yönetim sistemi (CMS) Bu, bugün İnternet’teki tüm web sitelerinin %30’undan fazlasına güç sağlar. Kullanımı kolaydır ve son derece modülerdir, kullanıcının değiştirmesine izin verir. kodlama eklentiler dediği şey ile bilgi.

Bununla birlikte, WordPress açık kaynak kodludur, bu da herkesin eklenti havuzuna katkıda bulunabileceği anlamına gelir. Buna hem profesyonel geliştiriciler hem de kodlamada ellerinden geleni yapan amatörler dahildir. Sonuç kalitesi büyük ölçüde değişen bir eklenti havuzu.

Çalıştırılmayan web siteleri bile WordPress sitelerini geliştirmek için üçüncü taraf eklentileri kullandıkları için ‘eklenti sendromu’nun kurbanı olabilirler. Çok sayıda eklenti kullanmak, sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir ve daha fazla güvenlik riskine maruz bırakabilir.

 6. Sunucu Konumu 

Amerika Birleşik Devletleri Doğu Yakası'nda barındırılan test sitesi - Fiziksel mesafenin web sunucusu yanıt süresini nasıl etkilediğine dikkat edin. Web barındırıcınız hedeflenen trafiğe ne kadar yakınsa, web siteniz o kadar hızlı yüklenir.
Amerika Birleşik Devletleri Doğu Kıyısında barındırılan test sitesi – Fiziksel mesafenin web sunucusu yanıt süresini nasıl etkilediğine dikkat edin. Web barındırıcınız hedeflenen trafiğe ne kadar yakınsa, web siteniz o kadar hızlı yüklenir.

Sitenizin ve sunucunuzun ne kadar iyi performans gösterdiğinin yanı sıra, sitenizin ziyaretçilerle nasıl çalıştığını etkileyen başka bir şey de hedef pazarınızdan ne kadar uzakta olduğudur. Uluslararası trafiği hedefliyorsanız, bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ancak, hedef trafiğiniz daha yerelleştirilmişse, sunucu konumu seçiminiz bir fark yaratabilir.

Örneğin, Asya bölgesinden ziyaretçileri hedefleyen bir web sitesi çalıştırıyorsanız. Bu senaryoda, web barındırıcınızın o bölgede bir veri merkezinin olması yardımcı olacaktır. Web barındırıcınız hedeflenen trafiğe ne kadar yakınsa, ziyaretçileriniz için gecikme o kadar düşük olacaktır.

 7. Sınırlı Kaynaklar 

Tümü web hosting planlar, kullanabileceğiniz önceden tanımlanmış miktarda kaynakla birlikte gelir. Sitenizin performansı üzerinde etkisi olacak kaynaklardan bazıları, CPU zamanı ve bellek miktarını içerir.

Siteniz sürekli olarak kullanılıyorsa veya kendisine ayrılan kaynak miktarını aşıyorsa sorunlar ortaya çıkabilir. Yetersiz kaynağa sahip olmak, yavaşlamalara ve hatta hesapların askıya alınmasına neden olabilir. Çoğu planla kaynakları diğer birçok kullanıcıyla paylaştığınızı unutmayın. Siz veya onlar kaynak kullanımını sürekli olarak en üst düzeye çıkarıyorsa, tüm sistem düşük performanstan zarar görebilir.

 Web Sitenizin Performansını Test Etme 

Sunucu Performansınız Web Sitesi Performansınız Değil

arasında belirgin bir fark olduğunu anlamak önemlidir. sunucu performansı ve web sitesi performansı. Sunucu performansı, bir sunucunun bir isteğe ne kadar hızlı yanıt verebildiğidir. Web sitesi performansı, bir web sitesinin veya web sayfasının yüklenmesinin ne kadar sürdüğüdür.

"Sunucu Hızı" ve "Kullanılabilirlik", kardeş sitemiz HostScore'da topladığımız iki sunucu performans verisidir.
“Sunucu Hızı” ve “Kullanılabilirlik”, kardeş sitemiz HostScore’da topladığımız iki sunucu performans verisidir.

Sunucu Performansı

Sunucu Performansı, genel yükleme süresine katkıda bulunduğundan, web sitesi performansının küçük bir parçasıdır. Seçtiğiniz web barındırma şirketinin sahip olduğu ekipman ve altyapının kalitesine son derece bağlıdır.

Web sitesi Performansı

Web sitesi performansı, çoğuna site yöneticisi olarak sizin tarafınızdan ince ayar yapılabilecek birçok başka faktörden oluşur. Genel web sitenizin performansını iyileştirmek için değiştirilebilecek şeyler arasında önbelleğe alma, komut dosyası optimizasyonu, gecikme, sıkıştırma ve daha fazlası bulunur.

Web Sitenizin Hız Performansını Test Etmek İçin Araçlar

Artık web sitenizin performansını etkileyen önemli alanlardan bazılarının neler olduğunu bildiğinize göre, olayların çeşitli yönlerini nasıl izleyebileceğinizi düşünelim. Web sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçmek için kullanabileceğiniz bir sürü ücretsiz araç var.

WebPage Test  – Bu hizmet, web sitenizin performansını belirli coğrafi konumlardan mikro analiz etmenize yardımcı olur. Tek yapmanız gereken web sitenizin adresini yazmak ve testi yapmak istediğiniz sunucuyu seçmek.

BitCatcha – Yalnızca sunucu yanıt süresine odaklananlar için şunu deneyebilirsiniz: BitCatcha Sunucu Hızı Denetleyicisi. Bu kullanışlı araç, sitenizin yanıtını dünya çapında stratejik olarak konumlanmış çeşitli konumlardan aynı anda test etmenizi sağlar.

GTmetrix – Sayfa hızını test etmenize yardımcı olan bir başka popüler araç da GTmetrix’tir. Bu, yalnızca performans ayrıntılarınızı analiz etmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hangi alanların iyileştirilebileceğine dair bazı vurgular da sağlar. gibi bir şey gibi düşün Webpage Test önerilerle.

Tam bir liste için, bizim kontrol edin Web Sitesi Hız Testi Araçlarının Listesi.

Sonraki: Web Sitenizin Performansını Nasıl Artırırsınız?

Web performansı, tüm web sitelerinin hayatta kalması için hayati önem taşıyan bir şeydir. Yavaş siteler kullanıcıları hayal kırıklığına uğratır ve ayrıca kaynakların aşırı kullanımı veya yanlış yapılandırmalar gibi bir şeylerin yanlış olduğunun bir göstergesi olabilir. 

Sorunların oluşmasını beklemek yerine sitenizi test etmek ve doğru ve spesifikasyonlar dahilinde çalıştığından emin olmak her zaman iyi bir fikirdir. Burada Web sitenizin performansını artırmanın 10 yolu.

Yazarın fotoğrafı

Jerry Low Tarafından Hazırlandı

Continue Reading